Dobrze wykonany audyt energetyczny poprawia konkurencyjność przedsiębiorstwa

Unijna dyrektywa w sprawie efektywności energetycznej (2018/2002/UE) zobowiązuje kraje członkowskie do ograniczenia zużycia energii pierwotnej do 2030 roku o 32,5% w porównaniu do prognoz zużycia energii na rok 2030 sformułowanych w 2007 roku.
Wykonanie audytu energetycznego jest obecnie obowiązkiem dużych przedsiębiorstw. Coś co jest obowiązkiem często jest niestety traktowane jako zło konieczne. Pojawia się wtedy pokusa wykonania audytu jak najmniejszym kosztem, tylko po to aby uniknąć kary nakładanej przez Urząd Regulacji Energetyki w Warszawie i zapomnieć o temacie do kolejnego obowiązkowego terminu. Takie podejście oznacza, że przedsiębiorstwo świadomie decyduje się na rezygnację z oszczędności finansowych, akceptując zawyżone koszty pozyskania energii oraz nie przykłada się w żadnym stopniu do globalnego wysiłku przeciwdziałania ocieplaniu się klimatu. O ile ponoszenie zawyżonych, nieuzasadnionych kosztów zakupu energii mieści się w zakresie swobody działalności gospodarczej pojawia się pytanie, czy warto opierać się nakładanym na przedsiębiorstwo obowiązkom poprzez świadome ograniczanie ich zysków.
Małe i średnie przedsiębiorstwa nie mają aktualnie obowiązku wykonywania audytu energetycznego. Dzięki temu mogą bez przymusu korzystać z tego typu usług i poprzez zwiększenie efektywności energetycznej obniżać swoje koszty produkcji i pozytywnie oddziaływać na klimat. Profesjonalny audyt energetyczny wskazuje przedsiębiorstwu także dostępne opcje pozyskania zielonej energii.
Dobrze wykonany audyt energetyczny i wprowadzenie najbardziej efektywnych ekonomicznie i środowiskowo rekomendacji poprawia konkurencyjność przedsiębiorstw na dwa sposoby. Po pierwsze ograniczenie kosztów pozwala na zwiększanie sprzedaży i zysków. Po drugie działania zapobiegające przegrzewaniu się planety są w coraz większym stopniu oczekiwana przez klientów, zwłaszcza w Europie Zachodniej i Północnej.
Przedsiębiorstwa, które nie mogą się pochwalić działaniami zmniejszającymi ich ślad węglowy (poprzez poprawę efektywności energetycznej i korzystanie z zielonych źródeł energii) systematycznie tracą swoich potencjalnych klientów. Proces ten będzie się nasilał w kolejnych latach.
Podsumowując: dobrze wykonany audyt energetyczny stwarza przedsiębiorstwu możliwość poprawy jego pozycji konkurencyjnej. Wynika to zarówno z ograniczania kosztów działalności, jak i z pozytywnego wpływu na decyzje zakupowe klientów.
Jesteśmy partnerem mLeasingu w zakresie audytów energetycznych i białych certyfikatów.

Czytaj także

Gaz LNG – ekologiczne paliwo dla rolnictwa szklarniowego
Uprawy pod osłonami to nie tylko inteligentne systemy nawadniania i automatyzacja produkcji, ale przede wszystkim konieczność sprostania ogromnym wyzwaniom energetycznym i ekologicznym. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w 2024 roku ten rodzaj produkcji rolnej w Polsce obejmował 4 295,2 ha, z czego aż 3 724 ha przeznaczono na uprawę warzyw. Przy kosztach energii, które często obejmują 30%-40% wszystkich wydatków, wybór źródła ciepła i chłodu staje się kluczowym czynnikiem rentowności tego biznesu.

LNG jako źródło energii w produkcji oleju rzepakowego
Olej rzepakowy nie tylko króluje w polskiej kuchni, ale jest również strategicznym surowcem o znaczeniu gospodarczym. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego od kliku już lat polska produkcja nasion rzepaku wynosi około 3,5 miliona ton rocznie, co pozwala wytworzyć ponad 1,5 miliona ton oleju i czyni nasz kraj liderem na rynku europejskim.

Stabilny mikroklimat pieczarkarni, dzięki LNG
Produkcja pieczarek to proces, w którym każdy detal ma znaczenie. Kluczowym czynnikiem decydującym o sukcesie uprawy – jakości, obfitości i powtarzalności plonów – jest utrzymanie stabilnego i kontrolowanego mikroklimatu w hali pieczarkarni. Wahania temperatury, wilgotności czy poziomu dwutlenku węgla negatywnie wpływają na wzrost grzybów, prowadząc do strat finansowych oraz spadku konkurencyjności.