Wszystko, co musisz wiedzieć o nawonieniu gazu
Nawonienie gazu, czyli proces dodawania specyficznych substancji zapachowych do gazu ziemnego, to istotny element w sektorze energetycznym. W tym artykule wyjaśnimy, czym jest nawonienie gazu, dlaczego jest to ważne, jak przebiega ten proces oraz czy nawonienie gazu może być szkodliwe dla zdrowia lub środowiska.

Czym jest nawonienie gazu?
Wbrew utartemu poglądowi gaz ziemny, czyli metan, nie pachnie, jest gazem bezwonnym. Dlatego dbając o bezpieczeństwo użytkowania gazu, wykonywane są regularne przeglądy szczelności instalacji i sieci gazowej poprzez dodanie do gazu substancji zapachowych. Tymi substancjami zapachowymi są zwykle organiczne związki siarki, pachną one intensywnie i łatwo je rozpoznać. Najczęściej stosowaną substancją do nawonienia gazu jest Tetrahydrotiofen (THT) – heterocykliczny związek chemiczny, nasycona pochodna tiofenu. W temperaturze pokojowej jest to lepka, oleista ciecz o specyficznym zapachu.
Dlaczego wykonuje się nawonienie gazu?
Głównym celem nawonienia gazu jest bezpieczeństwo. Bez dodania środków zapachowych, nieszczelności gazu ziemnego, będącego łatwopalnym i potencjalnie niebezpiecznym dla zdrowia gazem, byłyby trudne do wykrycia. Dzięki nawonieniu nawet niewielkie nieszczelności mogą być szybko zlokalizowane i usunięte.
Jak wykonywane jest nawonienie gazu?
Nawonienie gazu odbywa się w stacjach odorowania, w tzw. nawanialniach, gdzie do przesyłanego gazu dodawane są odpowiednie ilości substancji zapachowych. Proces ten jest dokładnie kontrolowany i monitorowany, aby stężenie dodatku było wystarczające do wykrycia nieszczelności, ale jednocześnie bezpieczne dla użytkowników.
Czy nawonienie gazu jest szkodliwe?
Substancje używane do nawaniania gazu są dobierane tak, by nie stanowiły zagrożenia dla zdrowia i środowiska naturalnego. Należy jednak wiedzieć, że w wysokim stężeniu są one szkodliwe dla zdrowia, dlatego w przypadku kontaktu z tymi substancjami, przy bardzo dużych rozszczelnieniach, możemy odczuwać dyskomfort lub nawet reakcje alergiczne. Pamiętajmy, aby w razie wyczuwania intensywnego zapachu gazu niezwłocznie powiadomić odpowiednie służby.
Podsumowując, nawonienie gazu jest kluczowym elementem zapewnienia bezpieczeństwa w użytkowaniu gazu ziemnego. Dzięki temu procesowi możliwe jest szybkie wykrycie i usunięcie nieszczelności, co znacząco zmniejsza ryzyko wypadków związanych z gazem. Substancje używane do nawonienia gazu są niebezpieczne dla ludzi i środowiska, dlatego wymagane jest, aby obsługa zajmująca się nawonieniem gazu, posiadała odpowiednie kwalifikacje oraz stosowała odzież ochronną. Nawonienie gazu jest efektywną i bezpieczną praktyką w branży energetycznej.
Czytaj także:
Czytaj także

Gaz LNG – ekologiczne paliwo dla rolnictwa szklarniowego
Uprawy pod osłonami to nie tylko inteligentne systemy nawadniania i automatyzacja produkcji, ale przede wszystkim konieczność sprostania ogromnym wyzwaniom energetycznym i ekologicznym. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w 2024 roku ten rodzaj produkcji rolnej w Polsce obejmował 4 295,2 ha, z czego aż 3 724 ha przeznaczono na uprawę warzyw. Przy kosztach energii, które często obejmują 30%-40% wszystkich wydatków, wybór źródła ciepła i chłodu staje się kluczowym czynnikiem rentowności tego biznesu.

LNG jako źródło energii w produkcji oleju rzepakowego
Olej rzepakowy nie tylko króluje w polskiej kuchni, ale jest również strategicznym surowcem o znaczeniu gospodarczym. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego od kliku już lat polska produkcja nasion rzepaku wynosi około 3,5 miliona ton rocznie, co pozwala wytworzyć ponad 1,5 miliona ton oleju i czyni nasz kraj liderem na rynku europejskim.

Stabilny mikroklimat pieczarkarni, dzięki LNG
Produkcja pieczarek to proces, w którym każdy detal ma znaczenie. Kluczowym czynnikiem decydującym o sukcesie uprawy – jakości, obfitości i powtarzalności plonów – jest utrzymanie stabilnego i kontrolowanego mikroklimatu w hali pieczarkarni. Wahania temperatury, wilgotności czy poziomu dwutlenku węgla negatywnie wpływają na wzrost grzybów, prowadząc do strat finansowych oraz spadku konkurencyjności.